ACADEMICS

Riverfront Design/ Urban Design Studio - 2k23

Spanning from Keshi Ghat to Yugal Ghat across 1.2 kilometers in Vrindavan, this transformative design tackles critical challenges faced by pilgrims during parikrama while addressing traffic congestion along the parikrama marg. It proposes the redevelopment of Keshi Ghat and envisions the resurrection of Cheer Ghat, Imlitala Ghat, and Yugal Ghat, weaving in their historical significance and cultural essence.

Beyond rectifying these issues, the design pays homage to the heritage of each ghat, drawing inspiration from their storied pasts. It integrates architectural elements that revive local aesthetics and traditions, nurturing a space that reveres the area's rich history. This comprehensive approach not only solves immediate concerns but also revitalizes the intrinsic charm and cultural significance of these revered sites.

Hospital Design/ Architectural Design VII - 2k22

In Dungarpur District, Rajasthan, stands a 200-bedded multi-speciality hospital. This sustainable design integrates functionality with healing, emphasizing not only medical treatments but also therapeutic environments. Accessible healing gardens grace every space, offering visual and physical solace. Meticulously crafted with adherence to universal standards, the design balances the needs of diverse stakeholders. Careful circulation planning ensures a clear separation between public and staff areas, minimizing unintended interactions. This thoughtfully driven design aligns with regulations, promoting healing environments while ensuring privacy and functionality at every level.

Metro Station Design/ Architectural Design VII - 2k22

The challenge presented a 48-hour timeline to design the "Jharoda Majraa Metro Station" on Delhi Metro's Pink line. This innovative station integrates meticulous context study, thoughtful entrance approaches, strategic bus stop placements, and urban planning considerations. The architectural concept centers around a structure-based design, initially rooted in a simple column design. This forms the foundation for the concourse and upper levels.

Inspired by the welcoming gesture of "Namaste," a nod to Indian culture, the built masses reflect this gesture. The station's design embodies this essence, aiming to create an inviting space in line with the cultural ethos of hospitality and inclusivity.

Bakery Design/ Building Construction VII - 2k22

The bakery design, aimed at exploring construction intricacies, employs the concept of Functional Delusionism to challenge conventional perceptions. The facade introduces a glass wall adorned with a wooden door framed in sleek M.S. Steel, creating an illusion of privacy. Here, the wall assumes the role of privacy, while the door becomes its access point, flipping expected functions. This intriguing reversal sparks curiosity and engagement. The ethos of the design lies in crafting minimalist, visually captivating spaces through a harmonious blend of colors, textures, and forms. Embracing simplicity and material authenticity, the design celebrates the rawness of materials, fostering a natural and uplifting ambiance. Strategic punctures in the partition wall allow delicate rays of light, intensifying the play of light within the space, further enhancing its depth and visual impact.

Structure Design/ Architectural Design VI - 2k22

A structural design challenge aimed to enhance shade provision and foster interactions within the central court of MRSPTU Campus in Bathinda. Embracing elements from the architectural heritage of Khalsa College, the design takes a bold and contemporary approach, juxtaposing modernity with the campus's existing context.

Inspired by the graceful form of plant leaves, the structure mimics their organic hanging nature. It skillfully combines tension and compression, manifesting in a substantial yet elegant cantilever. This feature provides ample shade while seamlessly integrating a central seating area, promoting unhindered and engaging interactions for the campus community.

Resort Design/ Architectural Design V - 2k21

Nestled in the serene hills of Negi Madan, Tehri Garhwal, Dehradun, Uttarakhand, this wellness retreat embodies meticulous design focused on sections, circulations, and immersive experiences. Embracing the body's chakra system, the pavilion-shaped buildings symbolize the ascending order of chakras, fostering a journey from crown to root for holistic healing. Carefully curated spaces intertwine, evoking a profound sense of wholeness. Each handcrafted staircase adds a distinct touch, enhancing the design's individuality, while entrances are tailored to resonate with the unique aura and essence of every space, enriching the overall experience of tranquility and rejuvenation.